Kategorier
Nyhet

Sterke inntrykk fra fengslene

Marthe og Malene (begge 23) fra Langesund og Stathelle er sykepleierelever på Høgskolen i Telemark. 3 uker i januar/februar opplevde de på nært hold arbeidet som Ma-Ma’s gjør i Manila. De sitter igjen med inntrykk som ikke så lett blir glemt!

De to jentene fikk møte arbeidet på de ulike sektorene, både barnehjemmet, sykehuset, førskolene og helsearbeidet i de fattige boligområdene. Men fengslene var kanskje den aller sterkeste opplevelsen. Malene forteller fra et fengselsbesøk:

Hadde ikke madrasser
– Vi var med dr. Gunhild på helsesjekk («Medical mission») i et fengsel. Det er litt over 200 fanger i fengselet. De kommer så å si aldri ut av cellene. I cellene er det ett toalett fordelt på 30-40 innsatte. Ingen madrasser i køyene, bare plater. Fordi det blir så trangt i cellene går mye av plagene rett og slett på «kroppsvondt» på grunn av liten plass og inaktivitet. Hadde det ikke vært for Ma-Ma’s arbeid ville ikke fangene fått medisinsk tilsyn. De som trenger det blir undersøkt, og fangene får medisiner, vitaminer og såpe så langt det rekker. Det var rørende å oppleve hvor takknemlige de var for å få besøk og bli sett. Det kan ikke beskrives, men det var utrolig sterkt. Vi gjorde ihvertfall en dag i deres liv litt bedre å leve.

Marthe forteller fra sykehuset:
– En av pasientene gjorde spesielt inntrykk på oss alle. Det var en liten gutt, kanskje 8 år, som hadde fått etset bort spiserøret da han var 2 år gammel. Han fikk mat via en sonde på magen. Da noen på venteværelset spiste muffins begynte han å gråte. Det er klart at han også ville spise… Foreldrene har ikke penger til sondemat med ekstra næring, og gutten var tynn og slapp. Han og foreldrene må leve med tanken på at en liten glipp fikk så alvorlige konsekvenser. Gutten kan aldri glede seg til et godt måltid. I tillegg kan han kanskje ikke delta på aktiviteter som vi som puster «normalt» kan gjøre. Hvordan er det da å være barn? spør Marthe.