Kategorier
Nyhet

MaMas bistår de evakuerte etter vulkanutbruddet nær Manila

Evakuerte som bor i telt.

 

Det er stort behov for ekstra penger til nødhjelp

Vipps en ekstra nødhjelpsgave for vulkan ofre.
MA MA Children Center Of Norway #109699, eller send til Skagerrak Sparebank 26013317185

Gunhild Dobbe skriver i epost 17.01, at alt er på vent. Skolene i Cavite starter opp mandagen hvis ikke noe nytt skjer.

500 000 mennesker er evakuert fra sine hjem, ingen får vende tilbake ennå. En frykter nye utbrudd, jordskjelv og tsunami.  Mange har fått ødelagt sine hjem pga av jordskjelv og sammenfall av tung aske.  Mange har fått ødelagt sine avlinger og sitt livsgrunnlag. Mange har måttet reise fra sine dyr. De nesten bokstavelig sloss med politiet for å dra hjem og gi dyra mat og vann. Noen dyr er evakuert.

Det er surrealistisk å kjøre oppover mot vulkanområdet. Der blir det gråere og gråere og til slutt er det ikke noe grønt å se i det hele tatt.

Vi har besøkt i alt 4 evakueringssentre der folk stues tett sammen. En får tanke rom flyktningeleir, men de fryser ikke og det er ikke krig.

Vi har vært der og delt ut diverse effekter som vann, ulike matvarer, klær, toalettartikler, liggeunderlag, tepper. Noen evakueringsentre rapporteres så fulle at de begynner å gå tomme for mat. Det er rørende å se hvordan folk stiller opp for  hverandre. Massevis av frivillige stiller opp og  koker mat på åpen ild. Mange stiller sine hjem til disposisjon.  Hos noen er det så fullt at en knapt kan bevege seg.

På sykehuset vårt får vi inn pasienter fra de ulike evakueringssentrene og dette tærer mye på eksisterende medisinlager. De legene som må jobbe overtid pga dette, gjør det gratis.

I dag har vi vært i Batangas og hentet en familie på 4. Mor og far og to små gutter på 3 og 5 år. De er plassert på et rom i ILP-huset- «ungdomshuset»  Mammaen er en av våre tidligere barnehjemsjenter. De  har ikke noe hjem mer. Hjemmet deres var en Nipahytte som ble knust av askemasser.

 Se link til reportasje fra Jyllandsposten

12. januar 2020, våknet vulkanen Taal Volcano, og hadde et stort utbrudd. Vulkanøya ligger ca. 5 mil sør for Manila, og ca. tre mil fra Håpets Havn i Cavite. Det er stor fare for flere utbrudd.

MaMas har per dags dato tre norske representanter på Filippinene. Det er Gunhild Dobbe fra Kviteseid, Ove og Grete Tvedt fra Kvinnherad. De arbeider sammen med de lokale for å dekke hjelpebehovet til de evakuerte og rammede. Ove Tvedt skriver på facebook at det er behov for midler for å kunne kjøpe inn nødvendig mat og utstyr. Han forteller at det bor tre familier, totalt 15 personer, i et lite telt på 3×3 meter.

Kartlegging, registrering av hjelpebehov. Takk for at du hjelper oss å hjelpe.

   Nedfall av aske