Kategorier
Nyhet

Gratis helsehjelp til Aeta-folket

250 fikk gratis helsehjelp og 48 tenner ble trukket. Det var status etter Ma-Ma´s Medical Mission til Casiguran i slutten av februar.

Køene foran bordet til lege Gunhild Dobbe og kollegaen vokste seg lange. Etter som timene gikk ble de tilsynelatende ikke noe kortere heller, men legene holdt humøret oppe. For man henter ekstra energi når jobben er meningsfull og takknemligheten raus.
– Det er veldig spesielt å jobbe på denne måten og så annerledes fra Norge som det kan få blitt. Det er høyt støynivå, og du må konsentrer deg maks for å lytte. Ingenting er privat, og det er katter, hunder og høner rundt omkring, men det er sjarmerende, og staben vår er utrolig gode til å organisere. Det kan virke kaotisk, men de får det unna, smiler Dobbe.

Mageproblemer og ryggsmerter
I Aurora oppsøkte de fleste pasientene legene for en helsesjekk på grunn av forkjølelse, mageproblemer, ryggsmerter eller høyt blodtrykk. Alle fikk utdelt gratis multivitaminer og medisiner i de tilfellene det var påkrevd. Pasienter med mer
alvorlige tilstander ble henvist til videre behandling lokalt.
– Vi begynner å få lang erfaring med Medical Missions og planlegger alltid godt i forkant, forklarer administrativ leder Daisylyn Driz.
Denne gangen hadde vi alliert oss med lokale myndigheter og helsepersonell. Vi ønsket å hjelpe befolkningen akkurat her fordi de ble rammet av en sterk tyfon i fjor, og mange familier mistet hjemmene sine. Dessuten ville vi rekke ut en hånd til minoritetsgruppen Aeta, som også kalles Dumagats.

Etterkommere etter urbefolkning
Aeta-folket ansees som etterkommere etter Filippinenes urbefolkning. Utseendemessig skiller de seg fra filppinere forøvrig med mørkere hudtone og høyere forkomst av blondt og ofte krøllete hår. De er tradisjonelt nomader, men i takt med utbygging av industri har de vært tvunget til å flytte fra sine tradisjonelle områder og tilpasse seg den moderne utviklingen.