Kategorier
Våre prosjekter

Nødhjelp

Stiftelsen Ma-Ma´s har eget budsjett for nødhjelp. Med ujevne mellomrom blir Filippinene herjet av tyfoner og andre større naturkatastrofer. Da deltar vi med de midlene vi har. Den siste naturkatastrofen var tyfonen Yolanda som herjet de sørlige delene av landet. Denne tyfonen berørte ca 10 mill. mennesker og etterlot seg over 8.000 døde. Ma-Ma´s foretok to hjelpeekspedisjoner til området, og dette er rapporten fra den siste som var i januar 2014:

I tyfonen Yolandas fotspor

– Tre biler svinger inn søleveien mot Nordic Harvest Missions barnehjem i Hernani, sør-øst på Filippinene. Etter tre døgns reise er katastrofeteamet fra Ma-Ma´s på plass med lege, tannlege, sykepleiere, medisiner og mat. Det skal bli bruk for alt sammen.
Så snart teamet er innlosjert starter riggingen av et mobilt lege- og tannlegekontor på plassen utenfor inngangsdøra. Telt må til – det regner hele tida. Medisiner pakkes ut og sorteres. Stedets ordfører er varslet, ryktet sprer seg og snart er pasientkøen lang. Først måles blodtrykk, så følger samtale med legen via tolk og notat om medisinbehov, og til slutt utdeling av medisiner. På sitt utendørs «kontor» trekker tannlege Kristine Pingco tenner så hun blir sliten i armene. Her går det raskt og effektivt, – dette har de gjort før.  Så et par timers lunsjpause, før hele teamet drar ut i landsbyen og rigger seg til for en ny «medical mission», som det heter her ute.

Tanza 2013 047 (800x575)
Doktor Dobbe ser på ødeleggelsene etter tyfonen

 

Folk strømmer til mens teltene rigges opp. Med norske øyne kan det seg ut som det rene kaos, men alt glir som smurt, og ingen er hverken hissige eller høyrøstet. Filippinerne har en fantastisk tålmodighet. Ved 18-tida siger mørket på, men pasientkøen er fortsatt lang. En ledning strekkes til nabolagets eneste generator, og legen får lys til å undersøke flere pasienter. Tannlegen trekker tenner i lyset fra en lommelykt. Nå har også kokkene varm mat å tilby dem som venter. Straks piler små og store fram fra sine presenninger for å sikre seg en gratis kveldsmat. Såpe får de også, og tannbørster.
Neste dag er prosedyren den samme: En medical mission ved barnehjemmet og en i landsbyen. Omtrent 500 pasienter har fått behandling i løpet av de to dagene.
– Det har vært en stor opplevelse å se Ma-Ma´s velsmurte apparat i aksjon under veldig vanskelige forhold, sier styreleder Jostein Gjærum. Han roser også Nordic Harvest Mission som tok imot og stilte hus til rådighet for vårt team på 18 personer.