Kategorier
Nyhet

Over 200 får skolegang, nå er den sjette skolen åpnet

Over 200 får skolegang, nå er den sjette skolen åpnet

SKIEN/FDSC02078ilippinene: – Det var en gledens dag, da en ny førskole ble åpnet i Håpets Havn på Filippinene. Rachel Trovis stiftelse Ma’Ma Children Center og Norway har fram til i høst drevet fem førskolen og åpnet nå sitt sjette, sier Birthe Sofie Bunkholt Sørensen. Hun har nylig kommet hjem fra sin reise til Manila.

– Tror det var 14. gang jeg har reist til Filippinene nå, første gangen var i 2003. Det hele begynte med at jeg kom i snakk med Rachel Trovi på en busstur til Østerbo i Halden. Hun trengte frivillige arbeidere. Jeg har alltid vært interessert i misjon og hjelpearbeid, forteller Birthe Sofie.

170 000 kroner

Under dette oppholdet var Birthe Sofie Bunkholt Sørensen med på åpningen av den sjette førskolen.

– Barnas Fredspris har gitt 170 0000 norske kroner til dette prosjektet. Huset er bygget på samme tomt som Barmhjertighetens hospital og misjonærboligen står på. Dette er et pent hus som inneholder klasserom, kontor, lagerrom, garderober og toaletter, sier Bunkholt Sørensen.

Fattige familier

På denne skolen er det barn fra fattige familier i området rundt Håpets Havn som har fått starte sin skolegang, sammen med barna fra barnehjemmet. Barna får også det de trenger av blant annet skolemateriell og uniformer.

– Læreren heter Eleana Manalo. Hun har arbeidet i mange år ved en av Ma’ Mas førskoler. Arbeidet med barna er hun veldig glad i og svært dyktig til, legger Birthe Sofie til.

Barnas Fredspris

Fra Barnas Fredspris var porsgrunnsjentene, som TA har omtalt tidligere, Jenny Vikan Løite (14), som går i 9. klasse på Kjølnes ungdomsskole, og Una Amlie (14), som går i 9. klasse ved Heistad ungdomsskole sammen med grunnlegger Kari Thomassen som følger tett opp i arbeidet, og lærer Bente Hagen, som er en god medhjelper.

– Vi reiste nedover noen dager før åpningen for å ta del i de siste forberedelsene og lære noe om landet og folka på Filippinene, forteller Birthe Sofie.

– Sosialarbeider og nestsjef for senteret Jannette Mateo sammen med lærer Eleana Manalo hadde lagt alt til rette for en fin innvielse og et godt opphold for oss, smiler Birthe Sofie.

– Utenfor var det satt opp telt til skygge for sola, som viste 35–38 grader på målerstokken. Gjestene og barna som skulle begynne på skolen var invitert.

– Hovedtaler for innvielsen holdt vår egen Pastora Connie, sier Birthe Sofie, som legger til at porsgrunnsjentene Jenny og Una holdt en fin tale og klippet snora. De ledet også an i en dans, der barna fra barnehjemmet også fikk være med.

Slumområdet

Ma’ Mas Children’s Center of Norway har et stort hjelpearbeid flere steder på Filippinene, blant annet i Tanza.

– Her er det et kjempestort område med søppel. Våre venner fra Norge var med oss dit, forteller Bunkholt Sørensen.

Her fikk også jentene fra Barnas Fredspris treffe folk som prøver å finne gjenstander som de kan omsette for å tjene til livets opphold, og folk som bor i sine utette plankeskur, med ei vannpumpe som over 100 familier deler på.

– Ma’ Mas har også noe vi kaller «Feeding». Det er matutdeling til folka i slumområdet. Det blir laget god og næringsrik mat. Barna får tildelt maten to ganger i uka. Disse får også medisiner og ellers nødvendig hjelp, forteller Birthe Sofie.

– Man blir veldig glad i disse menneskene. Det gjør noen med deg innvendig å kunne hjelpe disse, avslutter Birthe Sofie Bunkholt Sørensen, som de to siste åra har vært med i styret til Ma’Ma Children og Norway.

Veronica Nielssen